Kış Akşamlarının Vazgeçilmezi: Sıcacık Ev Yapımı Çorbalar
Kış çorbasını sevmeyen var mı? Akşam yemeği veya öğle yemeği için, hatta kahvaltı için sıcak ve nefis bir çorbadan daha iyi ne olabilir? Her yudumda içinizi ısıtacak nefis kış çorbası tarifleri hem çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirir hem de leziz tatlarıyla gününüzü güzelleştirir. O halde gelin enfes ve sağlıklı çorba tarifleri ile yemek repertuarımızı güçlendirelim.
Anne Klasiği: Terbiyeli Tavuk Çorbası
Bu çorbayı denediğiniz gibi anne şefkati ile dolacaksınız.
Tavukları bir çorba tenceresine alıp tuz ve defne yaprağıyla birlikte kaynatın. Çorbayı baharatlamak için bir karıştırma kabında yoğurt, un, yumurta sarısı, tuz ve limon suyunu birleştirin. Topak kalmayıncaya kadar karıştırın. Tencerenizden defne yapraklarını ve pişen tavuğu çıkarın, ardından tavuğu küçük parçalar halinde doğrayın. Bir kepçe tavuğun kaynar suyundan yavaş yavaş ilave edilerek, karıştırılarak topaklanması önlenmelidir. Çorba tenceresindeki su kaynayıp baharatları ekledikten sonra tavukları ve erişteleri ekleyin. Kısık ateşte 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra nane ekleyip servis edebilirsiniz.
Köz Kokulu Domates Çorbası
Domates çorbasının en üst seviyesindeki bu çeşidi hem kendinizi hem misafirlerinizi şımartmanız için mükemmel seçenek.
Fırın sıcaklığını 200 dereceye ayarlayın. Soğanları, domatesleri ve biberleri küp küp doğrayıp fırın tepsisine dizin. Kaseye ezilmiş sarımsak, fesleğen ve limon kabuklarını ekleyin. Zeytinyağını, tuzu, karabiberi ve toz şekeri ilave ederek hazırladığınız fırın tepsisine fırına verin. Domatesleri yaklaşık 30 dakika veya patlayıp yanana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra malzemeleri çorba tenceresinde karıştırın. İstediğiniz kıvama gelinceye kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Bir iki dakika kaynattıktan sonra ateşi kapatın. Servis yaparken taze fesleğen yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
Altın Sarısı Mercimek Çorbası
Bu çorba bir lezzet klasiğidir.
Çorba tenceresine yağı ekleyip soğanları kavurun. Unu ekleyip soğanların rengi dönene kadar biraz daha kavurun. Daha sonra patatesleri ve havuçları karıştırın, ardından durulanmış ve süzülmüş mercimekleri ekleyin. Bir kez daha karıştırıp tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra suyunu ekleyip kapağını kapatın. Bu noktada tercih edilirse et suyu da eklenebilir. Sebzeleri 30 ila 40 dakika veya yumuşayana kadar pişirin. El blenderı, pişirdikten sonra pürüzsüz bir kıvam elde etmenize yardımcı olabilir. Servis yaparken üzerine toz kırmızı biber ve eritilmiş tereyağı eklenmesi tercih edilir.
Yeşil Rüya: Brokoli Çorbası
Brokoli sevmeyene bile sevdirecek enfes ev yapımı çorba çeşitleri içinden en güzel renklisi bu çorbaya mutlaka bir şans verin.
Önce patatesleri, brokolileri, soğanları ve havuçları haşlayın. Haşlanmış sebzeleri bir çorba tenceresine koyun ve üzerine biraz su dökün. Ayrı bir tencerede tereyağını eritip unu ekleyip kavurun. Unun rengi değişip kokusunu kaybettiğinde, beşamel sosu oluşturmak için sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Sosu yavaş yavaş çorba tenceresine ekledikten sonra karıştırın. Son olarak bir kez daha karıştırıp kaynatıp, süt kremasını da ekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Besleyici ve Lezzetli: Yoğurt Çorbası
Enfes tadı ve farklı dokusuyla bu leziz çorba tam bir şifa deposu!
Çorba tencerenizde yoğurt, un, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını birleştirin. Karışım pürüzsüz ve topaksız hale gelinceye kadar karıştırın. Karışıma su ekledikten sonra brülörü açın. Kaynamaya başlayınca durulanmış ve elenmiş pirinci et suyuna ekleyin. Hazırladığınız karışımı kaynayan çorbanın üzerine dökün ve kuru naneyi ekleyip karıştırın. Zeytinyağı ve tereyağı karışımını ayrı bir tavada da pişirebilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve servis yapın.
Bu leziz tarifleri denemeyi ve sofralarınızı şenlendirmeyi unutmayın!