Elmalı turta tarifi nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir ve hangi adımları takip ederek lezzetli bir elmalı turta yapabilirsiniz?
Elmalı Turta Tarifi
Elmalı turta, genellikle kabuklu ve doğranmış elmaların şeker, tarçın ve tereyağı ile pişirilmesiyle elde edilir. Turtanın hamurunun kıtır dokusu ve elma harcının yumuşaklığı, tatlıya farklı bir lezzet sunar. Elmalı turta, genel olarak tarçın aromalıdır ve pudra şekeri veya vanilyalı dondurma ile servis edilerek daha da lezzetli hâle getirilebilir. Ayrıca turta, farklı şekillerde de yapılabilir. Bazı tariflerde kabuklu elma dilimleri kullanılırken, bazılarında ise elma püresi tercih edilir. Yine damak zevkinize bağlı olarak tariflerde hamurun içine tarçın ekleyebilir ya da sade bir hamur tercih edilebilirsiniz. Ayrıca tariflerin birçoğunda elma harcına kuru üzüm ya da ceviz gibi malzemeler eklenerek farklı tatlar elde edilebilir.
Elmalı tart, genellikle kahve ya da çayla birlikte tüketilen bir tatlıdır. Tarçın aroması ile birleşen elmanın lezzeti, özellikle sonbahar ve kış aylarında sıklıkla tercih edilmesine imkân verir. Bununla birlikte elmalı turta, soğuk sütle birlikte de servis edilebilir. Elmalı turta, Türk mutfağında oldukça popüler tatlı seçeneklerinden biridir. Ayrıca dünya mutfağında da farklı çeşitleri bulunur. Özellikle Amerikalılar tarafından “apple pie” adı verilen çeşidi, dünya genelinde bilinen ve sevilen elmalı turta çeşitlerinden biri arasında yer alır.
Elmalı Turta nasıl yapılır?
Tart çeşitleri arasında en çok sevilenlerden biri olan elmalı turta, farklı şekillerde hazırlanabilir. Siz de damak zevkinize göre malzemeler üzerinde oynama yaparak istediğiniz turtayı hazırlayabilirsiniz. Elmalı turta yapmak için hamur, elma harcı ve üzeri için hazırlayacağınız karışımın tariflerine ihtiyacınız bulunur. Peki elmalı turta nasıl yapılır?
Elmalı turta hamuru:
- 2,5 su bardağı un
- 125 gram tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1/4 su bardağı toz şeker
- 1/4 su bardağı soğuk su ya da yarım çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
Elma harcı:
- 3 ya da 4 adet orta boy elma (soyulmuş ve doğranmış)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su ya da süt
Elmalı turtanın hamurunu yapmak için un, tuz ve toz şekeri iyice karıştırın. Ardından tereyağını küp küp doğrayarak unlu karışıma ekleyebilirsiniz. Tereyağını karışıma ekledikten sonra kaptaki malzemeleri karıştırmalısınız. Yumurtayı ise ayrı bir kapta çırpmalısınız. Unlu karışıma, çırpılan yumurtayla birlikte soğuk suyu ya da sütü ekleyip hamuru yoğurabilirsiniz. Hamuru, bir top hâline getirdikten sonra ise streç filme sararak en az 30 dakika buzdolabında bekletirseniz hamur, tam istediğiniz gibi olacaktır.
Karışımları hazırlarken fırını 180 dereceye getirip ısınmasını sağlamalısınız. Harcı yapmak için ise tencereye doğranmış elmaları, toz şekerini, tarçını, tuzu ve tereyağını ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz tüm malzemeleri, orta ateşte 10 dakika pişirebilirsiniz. Ardından malzemelerin içine unu ekleyip karıştırarak en fazla 3 dakika daha pişirmeniz önemlidir. Harca, limon suyunu da ekleyip karıştırmalısınız. Harcı hazırladıktan sonra buzdolabında olan hamuru çıkarıp una serpilmiş tezgah üzerinde açabilirsiniz. Açtığınız hamuru, tart kalıbına yerleştirip fazla hamurun kenarlarını keserek düzgün bir görüntü elde edebilirsiniz.
Elma harcını ise hamurun üzerine döktükten sonra yumurta sarısının yanı sıra suyu ya da sütü karıştırarak hamurun kenarlarına sürebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz elmalı tartın üzerine ise isteğe bağlı olarak toz şeker serpebilirsiniz. Son olarak ise önceden 180 derece ısıttığınız fırında tartı 40-45 dakika pişirip soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.